Incredibaby
Er der lige en, der rækker mig kaffen?

Fødegangens triste tilstand #jordemødreforlivet

 

stork

Billede tegnet af Sanne Lausen Wolff

I dag bærer min facebook præg af, at jeg har en del veninder som enten er uddannet jordemødre, eller (som jeg selv) lige har gennemgået en graviditet og fødsel. Der er nemlig for travlt på fødestuerne rundt omkring i det danske land. Der er ikke tid til, at jordemødrene kan yde den omsorg som de så gerne vil yde. De har ikke tid, fordi regeringen har tilbagerullet de penge, som skulle gå til svangreomsorgen.

Behøver jeg fortælle, hvad jeg synes om det? Ja, det synes jeg sådan set jeg gør.

For hvor er det sørgeligt, at vi i et land som Danmark ikke “har råd” til at prioritere en højere kvalitet på vores fødegange. Det er vores ufødte børns liv det gælder, og der er brug for et løft. Der har været SÅ mange sager fremme i medierne, omkring kvinder der nærmest ikke får lov at komme på en fødestue når fødslen er i gang. Og selvom medierne naturligvis kan belyse enhver sag som det nu passer dem, så er der altså ikke så meget at diskutere – uanset årsagen, så er det jo en katastrofe. De kære jordemødre prøver i disse dage at råbe os alle op, og fortælle os hvordan det står til på fødegangene. Og jeg synes faktisk, at vi skylder dem at lytte.

Jeg har selv haft et fantastisk forløb hos kendt jordemoderordningen på Skejby. Jeg var heldig at føde en dag hvor travlheden ikke var på sit højeste, og jeg havde min egen jordemoder hele vejen igennem. Men det er langt fra alle, der er så heldige.

“I Jordemødrenes Sko”, er en 15 minutter lang video, som giver os et indblik i en jordemoders hverdag. Det tegner desværre et forfærdeligt trist billede.

Jeg er ikke politiker og jeg er ikke jordemoder. Men jeg er mor, og jeg kommer til at få brug for fødegangen igen en dag. Jeg kan allerede nu få ondt i maven over at jeg måske selv en dag kommer til at mærke konsekvenserne. Derfor gør jeg nu mit for at sprede budskabet!

Se videoen på youtube her

fødsel

Den 12. marts 2015. En dag, hvor der heldigvis var god tid på fødegangen i Skejby.

Husk, at du kan følge med på instagram @sanneagersnap og på facebook @incredibaby her

3 kommentarer

 • Madeleine

  Fint indlæg! Jeg er godt i gang med mit speciale i arbejdspsykologi om jordemødres psykiske arbejdsmiljø. De har det hårdt og når de er pressede går det jo udover så mange andre uskyldige så de skal helt sikkert hjælpes og der skal ske noget. Dejligt at du havde en god oplevelse :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Kære Sanne.
  Som du selv skriver, har jeg også selv veninder både på fødegangen som fødene og som sygeplejerske. “Desværre” har jeg endnu ikke oplevet al den negative snak der er omkring de danske sygehusvæsen, men kun gode, positive oplevelser. Jeg synes det er synd kun at fremhæve alle de negative episoder, når der også findes mange gode øjeblikke, hvor der virkelig er tid til pleje og omsorg. Jeg synes dog stadig, som dig, at der skal kastes MANGE flere penge i velfærden, men jeg synes også det er trist at der kun bliver sat fokus på de negative oplevelser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne Agersnap

   Hej Mia,
   Jeg er på sin vis helt enig med dig – og det er også derfor jeg har skrevet indlæg om netop den gode fødselsoplevelse som jeg har haft. Jeg mener dog ikke, at de gode oplevelser kan opveje for de dårlige når det handler om sundhedsvæsnet, og særligt ikke fødeafdelingerne som ligger mit hjerte nært på dette tidspunkt i mit liv. Derfor synes jeg, at det er meget nødvendigt at belyse de dårlige oplevelser og de ringe forudsætninger, som jordemødrene har.

   Tusind tak for din kommentar – dejligt du giver dig tid! :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er der lige en, der rækker mig kaffen?