Incredibaby
Graviditetsdagbog: 17. uge.

Ægte førstehjælp til nybagte mødre

57-1

Jeg læste i weekenden en artikel på vores børns facebookside. Det var en liste over ting, man skulle vide som førstegangsmor. En førstehjælp.

Og listen var såmænd ganske god og relevant – men også en smule overordnet, uspecifik og pæn. Og sådan er det jo ofte, når man skal give råd ud, der skal ramme mange på én gang.

Derfor er det ikke sikkert, at alle kan bruge listen I herunder får serveret. Men jeg er ret sikker på, at kvinderne der læser med herinde hos mig helt sikkert kan bruge den til noget.

Så her er der en førstehjælpsliste, som jeg synes er enormt essentiel når man sådan er blevet mor for første, anden, tredje eller fjerde gang (ja, eller flere!)

 • Lær hvordan du laver en kaffe der er stærk nok til, at du kan hælde mælk i uden den bliver for svag i smagen. Mælken er livsnødvendig fordi kaffen dermed er drikkeklar med det samme. Hvis den ikke er det, så risikerer du at blive forstyrret af barnet og glemme alt om din kaffe indtil den er kold. I så fald kan en kaffe godt mikro-varmes en 2-3 gange. No problem.
 • Køb en tørshampoo, så du hurtigt kan redde din hårsituation hvis du pludseligt får besøg, og du ikke orker deres medlidende blikke når de kan se, at du igen ikke har haft tid til et bad.
 • Concealer er din ven, hvis du skal ud af døren. Til gengæld er du kommet endnu længere, hvis du bare kan være ligeglad ;-) Jeg nåede aldrig at være helt ligeglad, eftersom jeg handlede ind i Århus’ mest besøgte Netto….
 • Lær at acceptere blod. Hvorfor? Jo, fordi du bløder efter en fødsel. Nok til, at du ville kunne fake et mord….
 • Køb derfor bind i “gigant-størrelse”. Det er i øvrigt også en betegnelse, som pigerne i Matas kender.
 • Hvis du ikke får det udleveret på sygehuset, så køb en skylleflaske. Og hvad er det så? Jo, det er en lille flaske som du kan fylde med vand og hælde med imens du tisser. Stadig forvirret? Du hælder det ret simpelt ned for at lindre for svien når du tisser lige efter du har født. Det er guld værd, trust me. Og jeg gik altså ikke engang i stykker.
 • Find dig et blødt sted at amme i starten. Ikke en fin gammel gyngestol i træ. Det gør altså temmelig ondt at presse en vandmelon ud af et nøglehul, og der går lige lidt tid før alt igen er tip-top.
 • Når du får besøg og folk underholder barnet, så er det okay at tage chancen for at nå at svinge støvsugeren og få noget mad indenbords.
 • Det er en god idé, at hjælpe maven lidt på vej når den skal trække sig sammen igen. Jeg brugte min strækvikle fra ergobaby til at binde om maven, men man kan vist også købe et mavebælte til formålet. Det støtter i øvrigt også dejligt omkring ryggen. Se mere om mine fremskridt med maven efter fødslen her.
 • Det er okay, at I lever af take-out de første uger, hvis I ikke kan overskue at lave aftensmad. Jeres forældre vil helt sikkert også gerne medbringe en lasagne når de kommer på besøg!
 • Find dig tilrette i dit afslapningstøj, og vær okay med, at du har barselsknold og rander under øjnene. Du behøver ikke ligne en perfekt instamom. Dem er der alligevel ingen der kan lide ;-)
 • Kig på billeder af Linse Kessler, og træn dit øje til at nyde synet. For det er sådan du kommer til at se ud, når mælken løber til.
 • … kig derefter på billeder af kvinder med meget små bryster. Det er muligvis sådan du kommer til at se ud når du ikke længere ammer…
 • Øv dig i at sige “det er mit barn, og jeg kender ham/hende bedre end nogen anden”. Om ikke andet, så til dig selv. Det er meget brugbart når de velmenende kommentarer og råd får dig til at føle dig lidt som en falleret mor. Og med hensyn til kommentarerne, så kan I læse mit indlæg “11 irriterende ting, folk siger til en nybagt mor”

Er der ting I synes der skal tilføjes listen? :-)

sommerhus5

Vil du gerne følge mere med? :-) Du kan følge med på instagram @sanneagersnap, facebook @incredibaby.

13 kommentarer

 • Fin liste 👏 Jeg vil tilføje, at man ikke skal blive overrasket over at det føles som om at 1) maven er erstattet af budding og 2) det føles som om der ligger en bowlingkugle i dit underliv. Derfor er korte, korte gåture en god start!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merete

  Hej igen:)
  (Kan ikke svare direkte på svaret)
  Det jeg henviste til var faktisk præcis, som dygtige Thora formulerer i den sidste del af artiklen, dog med den forskel, at min fys helt fraråder viklen/mavestøtten, netop fordi at de fleste ville komme til at “hænge i den”. Og jo mere svag i kernen og bindevævet, man er, jo mere tendens har man til så at hænge i støtten (og jo værre er det så på sigt).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Hvor er det bare rigtigt 😄 Der mangler virkelig nogen der ærligt fortæller om hvad der kommer til at ske. Jeg vil godt tilføje at amning ikke bare er amning i starten, det gør vanvittigt ondt indtil brystvorten har vænnet sig til det 😅 Og desuden er det helt normalt at baby skal have hjælp til at falde i søvn – mange tror de bare falder i søvn af sig selv når de er trætte 😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Incredibaby

   Amning er sværere end raketvidenskab når man skal lære det! Shit hvor er det sværere end det ser ud! Haha – babyer der falder i søvn bare sådan uden hjælp er vist den største misforståelse nogensinde! Til gengæld også meget udbredt når man endnu ikke har børn :p

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nellie

  Helt enig med din liste. Blot et par tilføjelser.
  – Isbind opskrift:
  Bind som skal bruges efter fødslen fugtes lidt med vand og sættes i fryseren i plastik pose natten over. Når de er klar brug en pakket i et stykke gase i 20 minutter. Det lindrer som pokker.
  -Xylocaine gel på bind som lokal smertestillende. Det kan købes på apoteket uden recept:)
  I øvrigt tillykke med maven og mega fed blog som jeg læser flittigt med fornøjelse.
  Keep up the good work 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Incredibaby

   Sikke nogle gode tilføjelser – jeg har aldrig prøvet nogle af tingene :-D
   Tusind tak, hvor er jeg glad for du følger med! :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merete

  Super fin liste – kunne ikke være mere enig i de fleste punkter, især det sidste!
  Meeen bliver lige nødt til at sige, at det ikke er særlig smart det der med at vikle maven sammen. Hvis man bliver den uheldige vinder af delte mavemuskler (rectus diastase) – og det gør op mod 60 % af nybagte mødre – så kan man virkelig ødelægge helingsprocessen i bindevævet ved at vikle maven eller, endnu værre, bruge et af de der mavebælter. Man fratager simpelthen bindevæv og muskler muligheden for naturligt at blive stærkt igen, når man giver dem en “falsk” støtte. Det er altså en virkelig dårlig ide og frarådes også på det stærkeste af fysioterapeuter, der ved noget om efterfødselstræning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Incredibaby

   Hej Merete, det har jeg aldrig før læst eller hørt faktisk. Kun, at man narurligvis ikke må droppe anden genoptræning, og at man ikke skal binde maven op hele tiden :-)

   Men det skal jeg da lige tjekke op på, for min læge og Jordemoder anbefalede det også – at jeg bandt den op altså.

   http://superfitmor.dk/bind-maven-op-med-straekvikle/

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Skide god og også lidt morsom liste:)! En tilføjelse kunne være (især til de ammende mødre) ” forbered dig på at gå glip af sociale ting eller store dele af dem, pga amning. Ikke alle arrangementer er børnevenlige og med amning hver 2-3 time, så er det ikke nemt med en tur ud og danse med veninderne mm

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Genialt Sanne 👍🏻 Jeg tilføjer lige:
  Det er ingen skam at tisse med baby i dine arme 😜
  Accepter at du synger mange latterlige ord og bruger meget skingre initiationer blot for at få baby til at holde op med at klynke eller græde.

  Selvom du har tænkt, at du i hvert fald ikke bliver “sådan en gravid/mor”, der kun kan snakke om babyting mv…glem det…allerede fra spiren er i maven og til det dejlige væsen kommer ud, er det hele dit liv..på både godt og ondt 😉❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Incredibaby

   Det er SÅ rigtigt. Hold kæft hvor taler man meget om baby! :-D Og det er heller ikke nogen skam at lave nummer 2 med baby i armene – det kan blive en nødvendighed. Haha!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Graviditetsdagbog: 17. uge.