Sanne Agersnap
Fra skrot til (næsten) slot. Vores DIY køkkenrenovering!

Det mener I, om troværdighed på Instagram.

Godaften her på en rå-kold marts-aften. Forårsdagene er officielt kommet. Yeah right. Men kalenderen siger jo, at det er den vej det går nu. Så vi må jo læne os tilbage og se, hvornår vi rent faktisk får noget forår at se…

Indlægget her skal dog slet ikke handle om vejret (jeg håber aldrig jeg bliver så tom for idéer, at jeg begynder at skrive om vejret! Haha.).

Derimod skal den handle om noget, som jeg slog op på min story forleden. I kunne nemlig anonymt gå ind og fortælle mig lidt om, hvad I tænker om troværdighed på Instagram. Om den betyder noget for jer, hvad I tænker om troværdighed på jeres egen profil, og om I går op i at det tydeligt markeres, når noget er reklame af en art.

Jeg ved, at flere af jer gerne ville kende lidt til udfaldet, og det kan jeg da godt forstå. Nedenfor kommer jeg til at poste nogle af jeres anonyme svar – så I kan se lidt eksempler på svarene der kom. Der var nogle specifikke profiler, som blev navngivet op til flere gange. Jeg vil ikke nævne dem – men jeg kan fortælle jer, at der altså bliver lagt mærke til det, når man gentagne gange ikke markerer noget som reklame. Der var nogle profiler, som I altså på godt dansk synes var ret “trælse” af den grund. Og det forstår jeg såmænd godt – men jeg synes også det er en skam, at ellers gode profiler faktisk bliver lidt det modsatte fordi de udsætter følgerne for skjult reklame igen og igen. For når man kan lave så meget reklame, så har man jo som profil virkelig også har noget at tilbyde virksomhederne – man er jo dygtig til det man gør i så fald. Og så er det da brand-ærgeligt, at man glemmer at fortælle, at man har “fået” noget for omtalen – det er man jo altså nødt til at gøre opmærksom på. Anyway – jeg forstår godt, at I er trætte af det. I’m with you!

Det er lidt blandet, hvad I synes om sponsorerede opslag, eller reklame. Nogle er ligeglade, og andre synes hurtigt det kan blive for meget.

Jeg poster lige en række af jeres svar herunder – jeg vil gerne illustrere (med nogle eksempler), at der altså er stor forskel på, hvordan man ser tingene. Det synes jeg altid selv er sjovt at læse! :-)

“Jeg er så heldig at følge en række danske bloggere/kvinder (primært) som jeg synes udstråler loyalitet og er down to earth. Gaver og sponsoreringer – hos de folk jeg følger – har jeg absolut intet imod. Det er en af de fordele man har ved at være instagrammer, hvor vi andre måske har nogle andre fordele + det er en del af deres arbejde som på samme tid gør det muligt for folk at leve af at instagramme, mere eller mindre, og dermed gør at de kan lave mere indhold til os som følger med. Dog er der selvfølgelig generelt nogle personer som er utroværdige og hvor det hele virker som sponsoreringer man kun har indgået for pengenes skyld – men dem kan man jo så heldigvis lade være at følge :-)”

“Jeg er egentligt som sådan ligeglad med om folk får gaver fra forskellige mærker/firmaer, jeg vil bare gerne have at det de fortæller om produktet er sandt, ligegyldigt om det er positivt eller negativt. Jeg ved jo af gode grunde ikke hvordan troværdighed er på insta, men jeg føler man bliver nødt til at have nogle skeptiske briller på hver gang man ser en ny reklame, og derfor venter jeg ofte til at jeg har set 3-5 reklamer for det samme produkt, med at overveje at købe det eller hvad sagen nu handler om.”

“Selvfølgelig går jeg op i, om såkaldte influencers reklamerer for noget uden at gøre opmærksom på det – det er jo ikke tilladt. Men så længe de gør opmærksom på det, så kan jeg bare vælge ikke at følge dem længere, hvis jeg ikke finder det relevant :)”

“Sponserede/reklame osv indlæg vil ALDRIG blive 100 % troværdige i mine øjne. Det øjeblik man har fået noget foræret/billigere etc ændrer dit syn automatisk, bloggerens “ærlige holdning” er måske nok ærlig, men 100% påvirket af at det er et samarbejde. Det gør desværre at det der i starten gjorde at bloggere mm, var en pålidelig kolde af anbefalinger (på lige fod med familie og venner) ikke eksisterer mere. Ikke at det er dårligt, men blot anderledes og bør ses på lige fod som fx magasiner og andre medier i den dur ;-)”

“Jeg bruger min sunde fornuft. Jeg ved godt ting koster penge og synes tydeligt man kan se hvilke profiler der har fået ting sponsoreret også selvom de ikke skriver eller fortæller det. Jeg misunder ikke profiler, jeg er sikker på, at de som har meget eller køber meget har gjort sig fortjent til det. Og det er altså ikke fordi jeg er en af de store profiler, bare lille mig med 200+ følgere”

“Der er rigtig mange instagrammers som man slet ikke kan stole på, især ift reklamer. Hvorfor reklamere for noget/lave konkurrencer for noget, der absolut intet har at gøre med deres profil? Desuden er der et par af dem der føler sig så store at de naturligvis kun svarer de andre “store” ig’er under deres billeder. Det er forfærdeligt og jeg sletter dem så snart jeg bemærker deres “jeg er Fame”-fornemmelser. DET ER INSTAGRAM, kære venner – vær søde og ærlige, SÅ skal vi nok få taget billeder med jer ;-) kidding.”

“Jeg tager alle reklame og spons opslag med et gran salt. Selvom det er noget de bliver betalt for eller har fået gratis, så synes jeg det er dejligt med insptation til nye produkter. Så længe det ikke er spam eller et helt blogfællesskab der reklamere for samne produkt som eksempelvis Retnemt madpasser og Happyhelper 😅 der bliver det utroværdigt”

I har også forskellige meninger om Instagrams troværdighed på et lidt mere overordnet plan

“Jeg tror desværre at Instagram er med utroværdig. Men skal virkelig være “varsom” med hvem man vælger at følge. Der er langt i mellem se god herinde.”

“Jeg elsker billeder og derfor elsker jeg Instagram…. når det er sagt så jeg synes det er SÅ åndssvagt når profiler anbefaler at følge andre og så anbefaler den/de nøjagtige samme (jeg tror du ved hvad jeg mener😊). Og så synes jeg tendensen med reklamer/gaver/giveaways er ærgelig! Det ødelægger det hyggelige ved at se andres billeder synes jeg. Jeg kan li’ hverdagen og ikke kun de fint opstillede billeder taget med mega dyre kameraer….”

“Troværdigved jeg ikke. Det er jo et øjebliksbillede og gerne et af de pænere billeder. Jeg tænker når man snakker om at noget skal være “Instagramvenligt” så er det jo fordi at billedet gerne skal se ud på en bestemt måde for at få likes. Jeg synes at Snapchat og story på Instagram er lidt mere troværdigt og reelt end Instagram er! Instagram er for redigeret.. inklusiv min egen 😅”

“Jeg tror ikke på rigtig rigtig meget af hvad der bliver skrevet / sagt..”

… og så er der altså nogle, som I er rigtig godt trætte af… (den her måtte jeg altså smile lidt af – jeg er i øvrigt helt enig!;-) )

“Jeg brækker mig når jeg kan se en profil der tydeligvis burde skrive reklame, men det gør det bare aldrig”

Jeg vil gerne lidt knytte en kommentar her inden jeg trykker “udgiv”. Jeg er også dybt irriteret over alle dem, der aldrig markerer deres ting som reklame eller andet, der tydeliggører at der er tale om reklame af en slags. Og #ad er IKKE nok – det er ikke en skid nok, pardon my french. Det er så dårlig stil overfor ens følgere, og jeg forstår faktisk ikke at man ikke har en højere moral, hvis jeg skal være sådan helt ærlig. Er det fordi man ikke vil stå inde for, at man siger ja til seriøst mange gaver? Er det fordi man måske føler, at man siger ja til for mange ting? Er der fordi, man ikke vil have at følgerne skal vide, at de ting man taler om ikke er noget, man selv har været ud at betale for? For jeg nægter simpelthen at tro, at det er ren dovenskab. Man kan jo blot læne sig tilbage og håbe, at det på et tidspunkt bider dem i røven – og at folk stopper med at følge dem. Der falder nok desværre ingen bøde for det, hvis vi nu skal være helt ærlige. Men for real, ikke? Er I klar over, hvor mange penge der kan være tale om? (psst. Sådan noget skal i øvrigt angives til skat – mon de gør det?)

Heldigvis kan man jo bare lade være at følge dem – det er sådan set det eneste man kan gøre. Og det er også noget, jeg ret konsekvent gør – unfollower dem. Men derfor dukker de jo stadig op i udforsk – og det gør det jo i øvrigt heller ikke mere i orden – argumentet med, at man bare kan kigge den anden vej. Lad os lige slå det fast :-)

Nå, men det var vist bare det? Har I min ryg, hvis jeg får en masse uvenner i insta-land nu? ;-)

God lørdag aften derude!

Vil du gerne følge mere med? :-) Du kan følge med på instagram @sanneagersnap, facebook @incredibaby.

1 kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra skrot til (næsten) slot. Vores DIY køkkenrenovering!