Ting, man måske burde vide om tiden efter en fødsel

Jeg tror det kom ret meget bag på mig, hvordan det egentligt var at få et barn. Ikke så meget det der med det hårde arbejde. Men hvordan det var umiddelbart efter fødslen. Alle de ting, som man måske ikke lige ser på filmene. Som man måske ikke lige tænker over, hvis man ikke er andengangsfødende, eller har haft en veninde eller søster, der har fortalt det. Ting, som der måske blev sagt til fødselsforberedelse, men som man ikke lige bed mærke i fordi der var så mange informationer.
  • Du bløder. Meget. Efter en fødsel er der altså en periode på op til 8 uger, hvor du har en mere eller mindre kraftig blødning. Blodet kommer fra det sår, som moderkagen efterlader inde i livmoderen. Det starter som helt friskt blod, og bliver derefter mere brunt og gult. Lækkert ikke? Nej. Men meget rart at vide.
  • Efterveer. De var helt klart værst anden gang for mig. Altså efter Eltons fødsel. Holy cow, de var smertefulde. Jeg fik at vide, at jeg skulle tage panodil, så de ikke fik for godt fat. De er især slemme når man ammer - og det har jeg hørt flere sige. Det er nok noget med hormoner, måske? Det er i øvrigt en god ting, de der efterveer. Det er fordi livmoderen trækker sig sammen igen, er jeg blevet fortalt :-)
  • Amning. Ikke så nemt, som det ser ud. Og det gør altså ondt. Ved mig gjorde det ondt når barnet blev lagt til, og de første minutter af amningen. Brystvorterne skal lige hærdes, kan man sige. Mit bedste råd er, at købe Lansinoh og smøre det på brystvorterne allerede inden du har født. Det er selvfølgelig ikke til at vide hvornår man føder, men hvis man ikke når det, er det en god idé at begynde at smøre mellem amninger med det samme. Det er som om, de ikke sprækker nær så nemt så. For det kan de også, sådan nogle brystvorter.
  • Råmælk. Mælken falder ikke til med det samme man har født. I starten er der "kun" råmælk, som er enormt fed mælk, og virkelig ernæringsrigt for barnet. Der er til gengæld ikke så meget. Især ikke første gang. På tredjedagen løb mælken til efter min første fødsel. Anden gang kunne jeg ikke mærke det på samme måde, for der var virkelig meget råmælk i forhold til første gang! Men synkelyde fra barnet, er en god indikator for, at mælken er løbet til.
  • Babys navle. Lugter af død og ødelæggelse. Det er stumpen af navlesnoren, der rådner. Det kan man godt forestille sig, at der ikke lugter super lækkert ikke? Lad være at pille i den. Den falder af. Der kan gå op til 14 dage, mener jeg at havde hørt. Vores drenge tabte den efter en uges tid. Thank godness. Så lugter baby igen dejligt - også selvom navlen er blottet ;-)
  • Apropos lugt, så skal baby også have sit første bad. Men vent gerne en uges tid, hvis I kan. Fosterfedt skal trænge ind. I lysken og andre folder, kan man lige smøre det lidt ud, hvis det sidder i store klumper. Det er ikke så lækkert, men det er simpelthen så godt for deres hud. Hvis der er voldsomt meget af det, så skal jordemødrene nok hjælpe med at guide jer i forhold til at få tørret noget af, og hvor meget der skal blive siddende osv. Jeg er fan af jordemødre. De er fandme dygtige, og guld værd, altså! Sundhedsplejersker ligeså.
  • Nyfødte spiser. Meget. Lad være at forsøge at finde en rytme i amning eller flaske i starten. Giv barnet flaske eller læg det til, når det melder sig. Det er helt normalt, at de spiser konstant det første stykke tid!
  • Et spædbarn kan godt have kvalme pga. fostervand, det har slugt under fødslen. Elliot kastede pludselig op i en stor skylle. Jeg fik et lettere chok. Men det er helt normalt. Faktisk, kan man nogle gange se på barnet at det ligner en der har kvalme. Laver nærmest sådan nogle opkast-bevægelser med munden.
  • Det er ikke rart at skulle på wc efter en fødsel. Det svier, når man tisser. Hav en flaske med vand med derud, og hæld med den samtidigt med du tisser. Så bliver det ligesom lidt fortyndet, og svier mindre. Hvis du skal mere end at tisse skal du tage dig god tid. Bare rolig, dit underliv falder ikke ud selvom det føles sådan ;-)
  • Det er det hele værd. For fanden hvor er den første tid skøn, på trods af kæmpe efterfødselsbind, ømme bryster og marathonamning. Det er en helt speciel tid. Sådan har jeg i hvert fald haft det begge gange, og jeg gjorde det gerne igen! Jeg er bare ikke sikker på, at vi skal have flere børn - haha! Sidste år ved denne tid var jeg i uge 38, og var for alvor i gang med slutspurten af graviditeten med Elton. Det føles vitterligt ikke, som et helt år! Nyd det, så godt I kan. Både graviditeten og fødslen. Det er i sandhed noget helt specielt, og noget man kun oplever få gange. Med mindre man får virkelig virkelig mange børn ;-)
16118324_10154095098196466_1017811415_n