Rabatkode: Yderligere -30% på Ellos' udsalg

“Farlig” kemi og graviditet?

Skal man skifte hele kosmetikskabet ud når man bliver gravid?
Må man farve hår?
Må man farve bryn/vipper?
Hvordan undgår man ”hormonforstyrrende” stoffer?
Hvordan undgår man parabener?
Hvordan undgår man at skade sit barn hvis man gerne vil bruge make-up?

Der rejser sig mange spørgsmål i bevidstheden når man bliver gravid. Dels fordi man er i tvivl, og dels fordi tvivlen er blevet skabt af samfundet og ting man har hørt.

Det vælter ind med velmenende råd og advarsler når man bærer på et lille barn i maven. Der er ting man ikke må spise, drikke og smøre sig ind i. I hvert fald hvis man følger sundhedsstyrelsens råd.

Lad os slå det fast, at man bør holde sig langt væk fra tobak og alkohol. Man ved, at det er skadeligt. Punktum. Om folk tager et enkelt glas vin vil jeg ikke blande mig i – eller gøre mig til dommer overfor. Personligt holder jeg mig helt fra alkohol, fordi jeg ikke har det godt med alkohol og en baby i min mave.
Faktisk holder jeg mig også fra tun, fordi jeg så en dokumentar på DR1 der skræmte mig fra vid og sans. Om det er nødvendigt at være så skeptisk ved jeg ikke – men jeg holder mig fra det uden problemer :-) Det er i øvrigt ikke kun når jeg er gravid, men generelt. Jeg spiser hellere andet fisk så – når jeg altså en sjælden gang spiser fisk. Jeg kan faktisk bare ikke rigtig lide fisk, hvilket er temmelig irriterende egentligt.

Tilbage til kemi:

Jeg skifter ikke min kosmetik ud når jeg er gravid. Jeg skifter heller ikke min dagcreme, bodylotion eller shampoo ud. Jeg bruger det samme som jeg altid har brugt. Eneste forskel er sådan set, at jeg sprøjter min parfume på tøjet, hvis jeg bruger parfume. Og så vasker vi hovedsagligt i neutral eller andet vaskemiddel uden parfume – men det har vi gjort i lang tid. Hvis man bruger skyllemiddel i stedet for vaskemiddel, så kan det også købes som neutral.

Hvorfor så det?

Jo, fordi jeg stoler på, at de stoffer der er bevist hormonforstyrrende ikke er lovlige at bruge – eller at der er sat en begrænsning på mængderne, således at de ikke er skadelige. I EU er der meget skrappe krav til kosmetik og lign., og jeg tror personligt at det er meget små mængder af det jeg smører udenpå min hud der kommer i nærheden af mit barn.

Pudderdåserne skriver ganske glimrende om emnet her, og generelt er de faktisk gode at læse med hos hvis man gerne vil læse lidt mere om sådan noget som parabener og andet hysteri vi bliver udsat for. Personligt sluger jeg ikke bare TÆNK’s tests råt uden at læse lidt nærmere. For der er godt nok meget der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men som aldrig bliver bevist at være det. Eksempelvis er a-derma kommet på listen, og jeg har ikke tænkt mig at droppe min ultimative yndlingscreme, Exomega af den grund. Og så bruger jeg i øvrigt hellere parabener, som er blevet brugt i årtier end noget erstatning som er blevet brugt i 2 år. For hvem siger, at det ikke pludseligt viser sig at indeholde noget problematisk? Parabener er der trods alt forsket i, i mange mange år. Og i øvrigt, så har vi brug for noget konservering (som parabener jo er) i vores kosmetik. Ellers fordærver det jo ;-) Pudderdåserne gav i øvrigt et ret udemærket og ligetil svar: “Så længe du ikke spiser det, er du ok”. Det er noget jeg kan arbejde med, og så kan man jo selv droppe produkter alligevel, hvis man vil.

Jeg ville egentligt gerne bare dele mine tanker om emnet, som er ret varmt når man er gravid. Jeg er ikke ekspert, men det er sådan her jeg forholder mig til det :-)

Hvad er jeres tanker om emnet? Kommenter meget gerne! :-)

IMG_4589

Tjek i øvrigt min acne-fri hud! På dette tidspunkt i sidste graviditet havde jeg allerede meget uren hud. Jeg har gode erfaringer med t-zone peelingen fra Pudderdåserne og Avénes “Triacneal expert”. Jeg vil dog fraråde at bruge dem samtidigt – jeg tænker, at det over-eksfolierer huden :-)

Vil du gerne følge mere med? :-) Du kan følge med på instagram @sanneagersnap, facebook @incredibaby.

2 kommentarer

  • S

    Jeg vil forsøge at skrive det så det giver mening, og så jeg ikke får en horde af internetmødre efter mig! Jeg synes det er helt fint, at man lever mere eller mindre, som man altid har gjort som gravid. Jeg tror det er vigtigt for både mor og for barnet, fordi moren ikke er alt for neurotisk og stresset. Selvfølgelig skal man ikke opsøge unødvendige kemikalier, men at bruge creme og makeup er nok næppe noget baby tager skade af så længe det er med måde. Jeg tror virkelig heller ikke baby tager skade af at mor nyder et glas vin i ny og næ – og her mener jeg virkelig nyder, så længe hun ikke drikker sig banke lam på buddy holly hver weekend. Det vigtigste er da at man spiser sundt og varieret (og kage), at man er glad og har det godt og ikke lægger for meget unødvendigt pres på sig selv for at være perfekt, for det tror jeg faktisk er lige så skadeligt for fosteret som eventuelle kemikalier er! hvis det giver mening ..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er på ingen måder fanatisk, når jeg er gravid, men jeg har siden første graviditet brugt neutral vaskemiddel, shampoo, bodyshampoo mv. Mest fordi, jeg ikke vil udsætte børnene for det. Parfume er no-go for mig, når jeg er gravid mens jeg ikke ændr på mit makeup. Men jeg er mere obs på det, men mange af vanerne er efterhånden bare blevet en del af min hverdag siden første graviditet for 5 år siden 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rabatkode: Yderligere -30% på Ellos' udsalg