Børnevenlig vegetarmad: Linser i karry

Hvorfor blev plastik egentlig den store miljøskurk?

Det åbenlyse svar ser vi selvfølgelig i verdenshavene. Korallivet svinder ind. Skildpadder, fugle og mange andre dyr lider under skæbnesvangre forhold pga. plastik i naturen. Plastik er frygteligt, hvis det ikke bliver behandlet ordentligt. Men betyder det, at vi skal gå væk fra at bruge plastik?

 

Plastik er fremstillet af olie, og jo mere plastik vi fremstiller, jo mindre olie bliver der. Så ja, vi skal væk fra at producere så meget nyt plastik. Eller rettere: Vi skal producere mere nyt plastik af gammelt plastik.

 

Plastik skal sorteres ud af dit restaffald og sorteres på den måde, som din kommune håndterer det på! For hvis plastikken ender i dit restaffald, ender det på et forbrændingsanlæg, hvor det sjovt nok bliver brændt. Og så er det olie altså ude af naturens kredsløb.

 

Og det er f&%#@$+ dumt!

 

– Genbrug er god brug, siger Rocky fra Paw Patrol.

 

Amen, Rocky! – lad os genbruge og holde naturens ressourcer i kredsløb.

 

Bionedbrydeligt plast og plantebaseret engangsservice er vejen frem

… nej, det er det ikke!

 

Der bliver snakket så meget om, at vi skal begynde at bruge andre emballagetyper, andet engangsservice, nedbrydeligt plast osv. Og med fare for, at jeg stikker hånden i en hvepserede, så er det noget værre vrøvl – i hvert fald lige nu!

 

Emballage af sukkerrør, bambus, bionedbrydeligt plast er en smuk tanke, men som virkeligheden ser ud i dag, så er det kun tanken, der er pæn. For der er ikke mange, hvis der overhovedet er nogle, danske affaldssystemer, der kan tage imod OG genanvende det.

 

Og bionedbrydeligt plastik nedbrydes ofte først ved meget høje temperaturer – omkring 70 grader. Så nej, det opløses IKKE i naturen.

 

Derfor går vi bare fra at brænde en slags engangsservice/-emballage til en anden slags?

 

Hvis vi beholder plastik og sorterer det rigtigt, kan vi i det mindste genanvende det.

 

Affaldssortering

Hvad sker der, hvis engangstallerkenen lavet af sukkerrør ender i affaldsbeholderen til papir eller pap, som det ofte kan blive forvekslet med? Den bliver ikke genanvendt til nyt pap eller papir, som hensigten med resten af indholdet i beholderen ellers var. Hvis der er for store mængder af fejlsorteret affald, så sendes det hele til forbrænding.

 

Og hvis det ikke bliver sendt til forbrænding, bliver kvaliteten af slutproduktet dårligere.

 

Det samme gælder, hvis du sorterer bionedbrydeligt plast med almindeligt plast, fordi du måske ikke vidste, at det rent faktisk skal sendes til forbrændingen (altså sorteres i restaffald).

 

Blot nogle ord fra publikum

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke står frem som ekspert, men blot som tilskuer til, at plastikken uretfærdigt får alt skælduden. Det er simpelthen nødvendigt at kaste noget mere lys over emnet – netop så plastikken ikke bare bliver den store miljøskurk.

 

Og det kan sagtens være, at der findes noget bionedbrydeligt plast, der opløses i det danske klima. Jeg tvivler. Men jeg kan kun anbefale at være opmærksom og stille spørgsmål.

 

Så hvis du falder i snak med en producent af bionedbrydeligt plast eller andet ’nyt’ emballage, så stil spørgsmålet, hvilke tanker de har om bortskaffelse af produktet, hvis det ikke bare skal brændes.

 

Små hverdagsråd:

Sortér dit affald, som din kommune siger, at du skal.

  • Det gælder i og for sig om at sortere alt, hvad du kan ud af dit restaffald, og sortér ordentligt på din genbrugsplads.
  • Lad være at smide cigaretskodder i naturen, hvis du ryger. Det er faktisk det mest forurenende affald, du kan smide i naturen. Så hvis du ryger, så vær lige sød at tage dine skodder med dig og smid dem i skraldespanden!

 

Vær opmærksom på dit forbrug.

  • Tag eventuelt din egen stofpose med ud at handle i stedet for at købe nye plastikposer hver gang
  • Pak dine madpakker i madkasser i stedet for eksempelvis en frysepose.

 

Lad vær med at smide affald i naturen.

  • For så er du bare et fjols!

 

Indlægget her er venligst forfattet af min søde mand, Mads.

Vil du gerne følge mere med? :-) Du kan følge med på instagram @sanneagersnap, facebook @incredibaby.

1 kommentar

  • Louise

    MANGE TAK for dette indlæg. Jeg har på den seneste gået og funderet meget over hele den her plastik/miljø/verdens-situation. For i min kommune sortere vi affald. Plastik kommes for sig selv i en klar sæk og bliver hentet af renovationen. Jeg smider naturligvis ikke affald i naturen og bruger heller min taske hvis jeg er på farten og ikke kan finde en skraldespand i nærheden. Og så er det jeg tænkte – hvordan ender al den plastik i havet? Jeg måtte simpelthen Google det. Det er for langt at skrive om her. Men for os i Danmark, er det bedste (vil jeg mene) at vi kan gøre at være dygtige til vores affaldssortering og at undgå mikroplast. Et plastik sugerør eller en plastik gaffel er ikke det værste i verden, så længe at man ikke smider det i naturen efter brug. I skralderen med den og helst i plastik affalds sækken :) :)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børnevenlig vegetarmad: Linser i karry